-->

Fattoria La Vialla

In de heuvels van Toscane, tussen Arezzo en Florence, ligt het idyllische familiebedrijf Fattoria La Vialla. Hier worden al dertig jaar lang biologische producten verbouwd, verwerkt en verkocht.

Je kunt ze natuurlijk bezoeken, maar ze verzenden al het heerlijks ook door heel West-Europa. Onderaan dit artikel vind je bovendien twee heerlijke sausrecepten van Fattoria La Vialla.

Het verhaal van Fattoria La Vialla begint in 1978, als Piero en Giuliana Lo Franco een klein, verlaten en vervallen landhuis kopen. Ze wilden er, heel idyllisch, op kleine schaal groenten, olijven en druiven gaan verbouwen. Zonder agrarische achtergrond begonnen ze aan hun avontuur. Terwijl ze aan het werk gingen, viel hun oog op een ander vervallen huis, La Vialla, en de grond daaromheen. Daarmee beschikten ze plotseling over een kudde schapen die niet alleen prima melk maar ook bijzondere mest gaven, die ze konden gebruiken in hun wijngaard. Die deed het daardoor zo goed dat het stel besloot er nog een wijngaard bij te kopen. Op dit land stond, heel handig tegenover La Vialla, een ander verlaten landhuis dat ook werd opgeknapt.

Klein dorp
En zo bleef het stel maar doorgaan: het ene na het andere verlaten huis in de buurt werd aangekocht en opgeknapt, en het bijbehorende land werd bewerkt. 15 huizen werden in totaal van de ondergang gered. Het was zwaar werk, want elk huis moest worden opgeknapt, en dat deden ze zonder het authentieke gevoel van de gebouwen aan te tasten. Pijnboom- en eikenbossen werden schoongemaakt en de afwatering van de velden werd in orde gemaakt. Wegen en paden tussen de huizen werden aangelegd of opgeknapt, bouwvallige muurtjes gerepareerd, omheiningen gemaakt om de schapen bijeen te houden. Ze besloten voor de watervoorziening van de velden een bekken aan te leggen voor het opvangen van regenwater. Vanuit dit bekken worden met in totaal 5 kilometer aan leidingen alle velden van La Vialla van water voorzien.

Volgende generatie
De drie zonen van Piero en Giuliana groeiden rond La Vialla op. Het bloed kruipt ook bij hen waar het niet gaan kan en in het jaar 2000 zijn ze alle drie fulltime in dienst bij het bedrijf. Bandino houdt zich bezig met de sauzen en olijfolie. Antonio is de man van de wijn en de wijngaarden en Gianni, de oudste, doet voornamelijk de administratie. Daarnaast zijn ze alle drie veel op het land te vinden en zijn ze erg betrokken bij de oogst, productie en verpakking van alles wat La Vialla produceert.

Familiegebeuren
De idylle van dertig jaar geleden leeft voort. Piero en Giuliana zijn nog wel steeds aanwezig op de Fattoria maar besteden ook veel tijd aan hun acht kleinkinderen. In drukke tijden, zoals de oogst, helpt de hele familie een handje mee. Er wordt eenvoudig gekookt en met zijn allen gegeten. Als het kan gebeurt dat buiten, aan lange tafels. Het lijkt wel een televisiereclame, maar voor de familie Lo Franco is dit heel alledaags.

La Vialla bij je thuis
Ga naar lavialla.it en neem een kijkje bij de familie thuis en op het bedrijf. Hier kun je ook de prachtige catalogus aanvragen met, behalve de producten die op de Fattoria worden gemaakt, recepten en achtergrondverhalen over Fattoria La Vialla.
Alle producten die op La Vialla worden geproduceerd, zijn biologisch verbouwd en bewerkt zonder toevoeging van conserveermiddelen. Hierdoor zijn sauzen, jams en gepelde tomaten na opening in de koelkast beperkt houdbaar.

Sluit venster [X]Fattoria La Vialla

Home Recepten Disclaimer © 2016 in2lifestyle.nl