-->

Gestoomde courgettes

met knoflook en oregano

voorgerecht

Voor vier personen

Probeer voor dit gerecht kleine, jonge courgettes te vinden: ze zijn na het stomen werkelijk hemels zacht. Ik houd van flinterdunne schijfjes rauwe knoflook maar u kunt als u er niet zo over denkt ook alleen de gebakken oreganoblaadjes toevoegen.
Dit is een eenvoudig maar heerlijk voorgerecht. Het is ook heel geschikt om samen met andere mezze te serveren met wat brood erbij.

Benodigdheden:
800 g gemengde jonge courgettes, uiteinden verwijderd
250 ml kippen- of groentebouillon
4 tenen knoflook, in flinterdunne schijfjes
20 takjes oregano (20 g)
2 eetl. olijfolie
zeezoutvlokken

1. Verhit de oven tot 200 °C.

2. Echt kleine courgettes kunt u heel laten, maar snijd grotere exemplaren over de lengte in vieren, en leg de parten met de snijkant boven in een keramische ovenschaal van circa 22 x 27 cm met een hoge rand. Ze moeten tegen elkaar aan liggen.

3. Giet de bouillon in een kleine pan en voeg de helft van de plakjes knoflook en de helft van de takjes oregano toe. Breng hem aan de kook. Bestrooi de courgettes met ¾ theelepel zoutvlokken en giet de kokendhete bouillon eroverheen. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven tot de courgettes boterzacht zijn. Haal de schaal uit de oven en laat de courgettes iets afkoelen.

4. Ris de blaadjes van de overgebleven oreganotakjes en gooi de takjes weg. Giet de olijfolie in een kleine koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de oreganoblaadjes toe en bak ze 1½ minuut tot ze krokant beginnen te worden. Haal de pan van het vuur en giet de inhoud in een kleine kom.

5. Schep de courgettes vlak voor u ze gaat serveren uit de warme bouillon en verdeel ze over de borden of schep ze op een grote schaal. Besprenkel ze met de oregano-olie en bestrooi met de krokante blaadjes samen met ½ theelepel zoutvlokken. Strooi de overgebleven plakjes knoflook erover en dien de courgettes op.

I Ingredienten, niet meer dan 10

I Ingredienten, niet meer dan 10

SIMPEL, Yotam Ottolenghi

Sluit venster [X]Gestoomde courgettes

Home Recepten Disclaimer © 2016 in2lifestyle.nl