-->

Peren-miso-karameltaartjes

gebak

Bereiding: goed te doen

Voor 6 stuks

De combinatie van zoete karamel en zoute miso is verrukkelijk. Dit is een recept voor zes kleine taartjes, maar je kunt er ook één grote van maken van circa 22 cm doorsnede. Dat is minder werk, maar de kleintjes zijn wel heel schattig en het oog wil af en toe ook wat. 

Benodigdheden:
Deeg
100 g koude boter ?+ extra om in te vetten
125 g bloem ?+ extra om te bestuiven
1 el cacaopoeder
1 mespunt zout
Misokaramel
200 g kristalsuiker
100 g boter, op kamertemperatuur
2 el lichte miso
100 ml slagroom
Vulling
3 rijpe, kleine handperen ?(bijv. doyenné du comice)
1 el zwart sesamzaad

1 Deeg
Snijd de boter in blokjes en leg 5 minuten in de vriezer. Meng de bloem met het cacaopoeder en het zout in een kom met een garde. Voeg de boterblokjes toe en kneed met koele handen met je vingertoppen tot fijne kruimels (sablage). Voeg 2 of 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed tot een glad deeg. Maak er een bal van, verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten.

2 Vormpjes bekleden
Vet de taartvormpjes in met boter. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukjes en rol elk stukje op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rond lapje van circa 12 cm doorsnede. Bekleed elk vormpje met een deeglapje. Prik gaatjes in de bodem, snijd eventueel overtollig deeg bij en zet de vormpjes nog 20 minuten in de koelkast.

3 Taartbodems bakken
Verwarm tijdig de oven voor op 190 °C. Bedek elke deegbodem met een stukje aluminiumfolie en vul ze met blindbakvulling. Bak de taartbodems 12 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie en vulling en bak ze nog 5-7 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.

4 Misokaramel maken
Verhit de suiker met 3 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Probeer niet te roeren en wacht tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Zet het vuur dan hoger en kook tot een diepbruine karamel. Neem van het vuur en laat uitbruisen. Roer de boter en de miso erdoor (pas op voor spetteren). Schenk dan de slagroom erbij en roer tot een gladde karamel. Zet de pan met karamel weer terug op het vuur en roer mooi glad, maar houd de karamel goed in de gaten.

5 Peren schillen
Schil mooie strepen op de peren. Halveer ze en verwijder met een meloenbolletjestang het klokhuis. Snijd de halve peren in een waaier.

6 Taartjes vullen + bakken
Vul de taartbodems met de karamel en leg er een halve gewaaierde peer in. Zet de taartjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze nog 8 minuten in het midden van de oven. Bestrooi ze met sesamzaad en laat afkoelen. Probeer de taartjes voorzichtig te lossen, als dat niet lukt vanwege de karamel of de vochtigheid van de peren, laat ze dan in de taartvormpjes en eet ze met een dessertlepel.

TIP
Waarschijnlijk houd je wat karamel over. Helemaal niet erg, want deze karamelsaus is fantastisch. Je kunt hem zo eten, met een lepel, of over een bolletje vanille-ijs gieten.

TIP
Waarschijnlijk houd je wat karamel over. Helemaal niet erg, want deze karamelsaus is fantastisch. Je kunt hem zo eten, met een lepel, of over een bolletje vanille-ijs gieten.

Heel Holland Bakt Appeltaart

Sluit venster [X]Peren-miso-karameltaartjes

Home Recepten Disclaimer © 2016 in2lifestyle.nl