-->

Parelgortrisotto met geroosterde biet en mierikswortel

hoofdgerecht

Voor 4 personen

Deze felgekleurde risotto heeft allerlei interessante smaken. De combinatie van rode biet en mierikswortel heb ik trouwens altijd al heerlijk gevonden. Ik heb deze risotto verrijkt met amontillado, een halfdroge sherry (hij doet mij altijd aan gedroogde vruchten en geroosterde noten denken), die mooi contrasteert met de aardachtige rode bieten. Je kunt amontillado ook als aperitief serveren met een harde kaas als manchego. Voor risotto gebruik ik het liefst parelgort omdat hij een betere bite heeft dan rijst.

Benodigdheden:
3 middelgrote rauwe rode bieten (ca. 500 g), steeltjes afgesneden tot 1 cm
1 el olijfolie
75 g gezouten boter
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 (banaan)sjalotten, gesnipperd
750 ml groentebouillon (gemaakt van 750 ml kokend water en 2 tl groentebouillonpoeder)
250 g parelgort
150 ml amontillado (sherry)
2 el mierikswortelpasta
kleine handvol fijngeraspte pecorino of een andere harde Italiaanse kaas (ca. 50 g)
zeezoutvlokken en versgemalen
zwarte peper
erwtenscheuten of microgroenten, voor de garnering

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Was de rode bieten en borstel ze schoon (je hoeft ze niet te schillen). Wrijf de bieten in met wat olijfolie en wikkel ze losjes in aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur in het midden van de oven of tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Verwijder de aluminiumfolie zodra de bieten zijn afgekoeld en wrijf de velletjes eraf (trek rubberen handschoenen aan).

Verdeel de bieten in twee porties. Snijd de ene portie voorzichtig in blokjes van 5 mm. Pureer de andere helft met een
staafmixer.

Begin pas 30 minuten voordat je aan tafel gaat met het maken van de risotto, omdat hij meteen moet worden 
geserveerd.

Eenpansgerecht

Eenpansgerecht

GREEN

Sluit venster [X]Parelgortrisotto met geroosterde biet en mierikswortel