-->

Gevulde hartige filotaart

hoofdgerecht

Voor 1 taart van 25 cm doorsnee, 4-6 personen

Bij deze taart heb je de keuze uit twee vullingen: spinazie met nootmuskaat of geroosterde pompoen met gerookt paprikapoeder. Ik geef je ook twee verschillende bereidingswijzen: of je maakt gevulde ‘filoworstjes’, die je in een spiraal in een ronde bakvorm legt (op deze manier ziet ook de binnenkant van de taart er heel aantrekkelijk uit), of je bekleedt de taartvorm gewoon met het filodeeg, doet de vulling erbij en legt er een vel deeg bovenop. Garneer de bovenkant met wat filodeegballetjes. Deze laatste manier is sneller en het resultaat mag er ook wezen.

Benodigdheden:
Voor de vulling
1 tl olijfolie
1 rode ui, gepeld en gesnipperd
3 el pijnboompitten, geroosterd
250 g hüttenkäse
100 g feta, verkruimeld
2 eieren, geklopt
200 g diepvriesspinazie, ontdooid en zo goed mogelijk uitgeknepen, gemengd met ½ tl nootmuskaat
OF:
200 g flespompoen, in blokjes van 1 cm, gemengd met olie, zout en peper en 25 minuten geroosterd in een oven van 180 °C, vervolgens grof gehakt en gemengd met ½ tl gerookt zoet paprikapoeder

2 pakken (van ongeveer 250 g) filodeegvellen
60 g gesmolten gezouten boter
1 eidooier, voor het glanslaagje
1 el sesamzaad (bij voorkeur zwart) en/of za’atar
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ronde bakvorm van 25 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de rode ui en een snuf zeezoutvlokken toe en fruit de ui in 10 minuten glazig. Laat hem afkoelen.

Schep de ui in een kom en voeg de andere ingrediënten voor de vulling toe, samen met het spinazie- of pompoenmengsel (naar keuze). Breng de vulling op smaak met een flinke hoeveelheid zout en peper. Roer alles goed  door elkaar.

Leg een groot vel bakpapier op het werkblad. Leg daarop een vel filodeeg. (Bedek de andere vellen filodeeg zolang met een schone theedoek, zodat ze niet uitdrogen.) Kwast het vel filodeeg helemaal in met de gesmolten boter en leg er een tweede deegvel op. Verdeel een vierde deel van de vulling zo gelijkmatig mogelijk over het filodeeg. Dit lijkt een beetje weinig, maar dat hoort zo. Te veel vulling in dit stadium loopt op een regelrechte ramp uit!

Seizoensgerechten

Seizoensgerechten

GREEN

Sluit venster [X]Gevulde hartige filotaart