-->

Zwaardvis met krokante kappertjes

hoofdgerecht

Voor 4 personen

Zwaardvis is een van de weinige vissoorten die vleesachtig genoeg is om zonder vel onbevreesd in een koekenpan te bakken. Hij plakt niet vast en scheurt niet, maar krijgt gewoon een goudbruine korst, bijna zoals een biefstuk (bijna). Je kunt zwaardvis dus met gemak op dezelfde manier behandelen. Ik ben gek op de manier waarop de kappertjes krokant worden in de bruinende boter, maar als kappertjes niet je ding zijn, kun je ze ook vervangen door 2 eetlepels gekneusde olijven of een paar schijfjes citroen.

Benodigdheden:
2 zwaardvissteaks, elk van 225 g, bij voorkeur middenmoten
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el raapzaad- of koolzaadolie
30 g boter
2 tenen knoflook, gekneusd
2 ansjovisfilets
2 el kappertjes, uitgelekt
4 takjes verse marjolein, oregano of rozemarijn

1  Bestrooi de zwaardvis met zout en peper. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de zwaardvis ongeveer 4 minuten per kant tot hij aan beide kanten goudbruin is. Voeg de boter, knoflook, ansjovis en kappertjes toe. Zodra de boter is gesmolten en bruin wordt, houd je de pan voorzichtig schuin naar je toe en schep je de gesmolten boter een paar keer over de zwaardvis.
2  Haal de pan van het vuur en voeg de kruiden toe (houd even afstand, want de boter gaat nu spetteren), draai de pan rond om ze te bedekken met de gebruinde boter en blijf alles nog een of twee minuten over de zwaardvis scheppen.
3  Serveer de zwaardvis met de boter, kappertjes en kruiden erop.


Lekker thuis

Sluit venster [X]Zwaardvis met krokante kappertjes