-->

Tarte tatin van trostomaat met selderij

bijgerecht

35 minuten

Voor 6 personen

Ooit at ik een tarte tatin van bietjes, gemaakt door Astrid van der Meer, hier uit het dorp. Ze runt tegenwoordig een geweldige foodtruck die iedere woensdag op het pleintje staat. Maar door die bieten-tarte tatin ben ik gaan experimenteren met andere variaties. Koud zijn ze ook geweldig, dus maak ze lekker van tevoren en neem mee!

Benodigdheden:
125 g suiker
75 g boter
6 el balsamicoazijn
ca. 500 g trostomaten (afhankelijk van grootte tomaat en bakvorm)
een paar takjes selderij
peper
1 rol vers bladerdeeg
losgeklopt ei
zout
Extra benodigdheden
quichebakvorm (of meerdere kleine vormpjes, of een muffinvorm voor kleine taartjes)
bakkwastje

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Smelt in een pan de suiker met boter en azijn en laat karamelliseren tot lichtbruin. Giet de karamel over in je bakvorm. Snijd de tomaten doormidden, snijd de stelen van de selderij in kleine stukjes en mix ze met de tomaten. (Bewaar de blaadjes van de selderij voor de garnering.) Bestrooi de mix van de tomaten en selderij met een snuf peper en leg ze met het snijvlak naar beneden in je bakvorm. Dek af met het bladerdeeg en stop de randjes goed in. Kwast het deeg licht in met wat ei en strooi er een snufje zout over. Zet nu in de oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Haal de taart uit de oven, leg een bord ondersteboven op de vorm en draai vorm en bord in een soepele beweging om. Zorg dat het taartje
op het bord valt. Garneer vervolgens met de selderijblaadjes.

Het ei met zout op de bovenkant (wat de onderkant wordt) maakt hem echt af. Niet vergeten

fotografie: David Loftus 

fotografie: David Loftus 

Buiten eten met Pieter Kok

Sluit venster [X]Tarte tatin van trostomaat met selderij