-->

Pork belly burnt ends met appel-bbq-saus

diversen

Voorbereiding 20 minuten • bereiding 5 uur

Voor 6-8 personen

De pork belly burnt ends is een heel populair low & slow bbq-gerecht, de zogenaamde ‘meat candy’. Het smaakt werkelijk fantastisch en is niet zo moeilijk om te maken. 

Benodigdheden:
1 kg varkensbuik zonder zwoerd, in blokjes van ca 3 x 3 cm 
2 el olijfolie 
4 el Pork rub (zie recept hieronder) 
100 ml Appel-bbq-saus (zie recept hieronder) 
50 ml bier sesamzaad 
Pork rub
200 g grof zeezout 
2 el paprikapoeder 
4 el versgemalen peper 
4 el witte of lichte basterdsuiker 
2 el gedroogde peterselie 
2 el komijnpoeder 
1 el gedroogde oregano 
1 el knoflookgranulaat 
1 el uiengranulaat 
Appel-bbq-saus 
100 ml appelciderazijn 
75 ml appelsap 
2 el sojasaus 
2 el appelstroop 
50 ml worcestersaus 
4 el bruine basterdsuiker 
1 el hot sauce 
500 ml ketchup 
1 el selderijzaad
Extra nodig
• appelrookhoutchunks • houtskool- of gas-BBQ met deksel • smokerbox • metalen of aluminium braadslee • steelpannetje of gietijzeren skillet met hoge rand • koekenpan of skillet met lage rand 

Week de appelrookhoutchunks 10-30 minuten in lauwwarm water. Bereid de bbq voor op indirect grillen en verhit hem tot 130 °C.

Breng voor de appel-bbq-saus alle ingrediënten in een pannetje aan de kook en laat zachtjes inkoken.

Bestrijk de varkensbuik licht met olijfolie. Meng alle ingrediënten voor de pork rub en wrijf het vlees ermee in.

Leg de  appelrookhoutchunks op de gloeiende kolen of in de smoker box. Leg de gekruide varkensbuikblokjes indirect op het rooster. Rook ze circa 2,5 uur tot de blokjes mooi roodbruin zijn.

Doe de gerookte varkensbuikblokjes samen met de appel-bbq-saus in de metalen braadslee en voeg het bier toe. Dek af met aluminiumfolie en laat nog 1,5 uur verder garen op de bbq met het deksel dicht.

Haal de blokjes uit de saus, leg ze op het rooster van de bbq en rook ze 15-30 minuten tot de saus mooi is ingedikt/gekaramelliseerd rondom het vlees.

Rooster het sesamzaad kort in de koekenpan of skillet met lage rand. Serveer de pork belly burnt ends met de appel-bbq-saus en strooi er wat geroosterd sesamzaad over.

fotocredits: Appie Busser, Studio Busser

fotocredits: Appie Busser, Studio Busser

Iedereen kan BBQ'en

Sluit venster [X]Pork belly burnt ends met appel-bbq-saus