-->

Gladiolen: stoere zomerbloemen

De gladiool is een van de populairste zomerbollen en benoemd tot Zomerbol van het Jaar. Deze robuuste bloem - symbool voor kracht, overwinning en trots - verdient een plekje in de tuin. Je kunt er echt alle kanten mee op! Heb je een strakke, onderhoudsvriendelijke tuin met veel lage bodembedekkers of vakken met één soort vaste planten? Plant daar in het voorjaar gladiolenbollen tussen. In de zomer groeien de bloemen er bovenuit. Gladiolen hebben nauwelijks verzorging nodig (hooguit even water geven als het erg droog is).

Van zuiver wit tot mystiek paars. Van felgeel tot brandweerrood. Het kleurenpalet van de gladiool is verrassend groot. Jouw favoriete kleur zit er zeker bij! Welke kleur je ook kiest, de gladiool is een echte blikvanger in de tuin. Vooral de grootbloemige soorten hebben een stoere uitstraling. 

De gladiool is een zomerbloeiende knol. Je plant de knollen in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Ze bloeien dan al in de zomer die erop volgt. De gladiool doet het ook goed in potten en bakken. Zet deze op je terras of op een plek in de border die  wat kleur kan gebruiken. Bijzonder toch, dat uit een kleine knol zo'n imposante bloem kan groeien? 

Door de opvallende vorm en de rijke bloei is de gladiool heel geliefd als plukbloem. Ze zijn opvallend in grootse zomerboeketten – voor in huis of op de tuintafel. Als je royaal gladiolenknollen plant, dan kun je er in de zomer volop van plukken terwijl de border op kleur blijft. Een aparte plukborder creëren kan natuurlijk ook. Combineer de gladiool dan met andere knolgewassen, zoals dahlia's, in verschillende kleuren en vormen. Plukken maar!

Meer inspiratie en praktische tips over de gladiool vind je op Bloembol.org

Sluit venster [X]Gladiolen: stoere zomerbloemen