-->

Makkelijke amandelcake

gebak

Voor 10 tot 12 personen

Deze cake wordt niet in een langwerpige, maar in een ringvorm gebakken, liefst een met een patroontje erin. De cake is alleen eenvoudig in die zin dat hij niet gevuld of geglaceerd is (maar doe dat gerust als je wilt). Het is een intense, compacte amandel-en-ei-ervaring en weet je hoe je hem maakt? Je koopt een staaf kant-en-klare marsepein en doet die samen met eieren, bloem, suiker, boter en een paar druppels van dit of dat in de keukenmachine en je draait de knop om.
Je zou er makkelijk een gewone cakevorm voor kunnen gebruiken, maar ik gebruik altijd mijn springvorm met inzetstuk (niet moeilijk te krijgen) omdat deze cake door zijn bijzondere geur en verfijning perfect is als dessert na een feestelijk etentje, als je een paar frambozen in het gat in het midden legt en ook een paar eromheen, en je de cake met poedersuiker bestuift.  

Benodigdheden:
250 g zachte boter
250 g marsepein op kamertemperatuur
150 g fijne kristalsuiker
1/4 theelepel amandelessence
1/4 theelepel vanille-extract
6 eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
een springvorm met een doorsnede van 25 cm met inzetstuk of een ringvorm met een patroontje, met boter ingevet en met bloem bestoven

Verwarm de oven voor op 170°C, gasovenstand 3.
Hak de boter en de marsepein zodat ze zich makkelijker laten mengen en doe ze evenals de suiker in de kom van de foodprocessor waarin je het dubbele mes hebt gezet. Laat de machine draaien tot je een tamelijk glad mengsel hebt. Doe er de amandelessence en het vanille-extract bij, zet de machine weer aan en voeg dan via de vulopening een voor een de eieren toe. Strooi dan, ook weer door de vulopening en terwijl de machine draait, de bloem erbij. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en vergeet daarbij niet de zijkant en bodem van de kom met een rubberspatel schoon te schrapen.
Bak de cake 50 minuten, maar begin na 40 minuten te controleren. Wanneer de cake goudbruin is en je satépen (of stuk spaghetti) er droog en schoon uitkomt, haal je hem uit de oven en laat je hem in de vorm afkoelen voordat je hem stort. (Dat is het moment waarop je blij bent als je een springvorm hebt gebruikt.)

Eén kleine tip: als je de marsepein rechtstreeks uit de koelkast met de andere ingrediënten wilt mengen kom je in de problemen. Toen ik een keer in die situatie zat heb ik de marsepein eerst in blokjes gesneden en die toen even in de magnetron gezet. En als je in plaats van vanille-extract geraspte sinaasappelschil wilt gebruiken, zal je mij daar niet over horen.

Eén kleine tip: als je de marsepein rechtstreeks uit de koelkast met de andere ingrediënten wilt mengen kom je in de problemen. Toen ik een keer in die situatie zat heb ik de marsepein eerst in blokjes gesneden en die toen even in de magnetron gezet. En als je in plaats van vanille-extract geraspte sinaasappelschil wilt gebruiken, zal je mij daar niet over horen.

Nigella bakt

Sluit venster [X]Makkelijke amandelcake