-->

London cheesecake

nagerecht

Voor 8 personen

Wanneer ik een New York cheesecake heb, moet ik ook een London cheesecake hebben en dit is er zeker eentje. Mijn grootmoeder van vaderszijde leerde me de kunst om er ten slotte een laagje zure room, suiker en vanille op te maken en het is waar, dat maakt de taart af.
Ik kan je niet zeggen hoeveel mooier de fluwelige gladheid wordt door de taart in een waterbad te koken. Het is niet moeilijk, je moet alleen echt de vorm twee keer in extra dik aluminiumfolie wikkelen. Als je het eenmaal op deze manier geprobeerd hebt, pieker je er niet meer over het anders te doen.

Benodigdheden:
Voor de taartbodem:
150 g tarwebiscuits
75 g boter, gesmolten of heel zacht
600 g roomkaas
150 g fijne kristalsuiker
3 eieren
3 eidooiers
1 1/2 eetlepel vanille-extract
1 1/2 eetlepel citroensap

springvorm met een doorsnede van 20 cm
extra dik aluminiumfolie

Voor de bovenlaag:
1,5 dl zure room
1 eetlepel fijne kristalsuiker
1/2 theelepel vanille-extract

Verkruimel de biscuits in de foodprocessor, doe er de boter bij en druk nog eens op de pulse-knop. Druk het mengsel met je vingers of de achterkant van een lepel in de springvorm. Zet hem in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C, gasovenstand 4.
Klop de roomkaas glad en klop er eerst de suiker, dan de eieren en de dooiers en ten slotte de vanille en het citroensap door. Zet een ketel water op.
Bekleed de buitenkant van de gekoelde springvorm met extra dik alufolie zodat bodem en zijkant door één groot stuk folie bedekt worden. Doe dat nog eens en zet de vorm dan in een braadslee. Zo is de taart beschermd tegen het water wanneer hij in zijn waterbad de oven in gaat.
Giet de roomkaasvulling in de taartbodem en dan zoveel kokend heet water dat het tot halverwege de springvorm komt. Maak het waterniveau niet te hoog, anders wordt het moeilijk de vorm op te tillen. Zet de braadslee met de springvorm erin 50 minuten in de oven. De taart moet gestold, maar niet stijf aanvoelen: je moet het gevoel hebben dat de zure room wanneer je die erop giet erop zal blijven liggen en niet in de taart zinkt. Klop zure room, suiker en vanille en giet dit mengsel over de taart. Zet hem nog 10 minuten in de oven.
Haal de braadslee uit de oven, haal er voorzichtig de springvorm uit, pak hem uit en laat hem afkoelen op een rooster. Zet de taart wanneer hij is afgekoeld in de vorm in de koelkast en haal hem er 20 minuten voordat je hem gaat eten uit om de ergste kou eraf te laten gaan. Maak de vorm los en doop je mes eerst in heet water wanneer je de taart wilt aansnijden.


Nigella bakt

Sluit venster [X]London cheesecake