-->

Worteltjestaart

gebak

Een recept voor 12 tot 14 punten

Wortel in een taart klinkt misschien gek, maar als je deze worteltjestaart eenmaal geproefd hebt dan wil je niets anders meer! Deze taart werd verzonnen in een tijd waarin suiker erg moeilijk verkrijgbaar was. Omdat er in wortels natuurlijke suikers zitten, gebruikten mensen die om taart mee te maken. Het frisse roomkaasglazuur maakt deze worteltjestaart helemaal af.

Benodigdheden:
Voor het beslag:
300 gram wortels
1 sinaasappel
175 milliliter zonnebloemolie
275 gram lichtbruine basterdsuiker
¼ theelepel zout
3 eieren
200 gram bloem
5 theelepels bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram donkere rozijnen
75 gram walnoten, in stukjes gebroken
Voor het roomkaasglazuur:
125 gram roomkaas, op kamertemperatuur
50 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
Verder nodig:
boter, om in te vetten
30 gram walnoten, in stukjes gebroken
ronde springvorm van 24 centimeter

Wat moet je doen?
»» Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier (zie blz. 12).

»» Was de wortels goed schoon en rasp ze met een grove rasp.

»» Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel en doe deze samen met de zonnebloemolie, basterdsuiker en het zout in een kom.

»» Klop dit met een handmixer met gardes 3 minuten door. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door elkaar. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en walnotenstukjes door het beslag.

»» Schep alles in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55-65 minuten. Test of de taart gaar is met een satéprikker (zie blz. 16). Laat de taart afkoelen in de vorm.

»» Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom en mix dit enkele minuten met een handmixer met gardes tot een romig glazuur. Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur en bestrooi dit met de extra gehakte walnoot.


't Verrukkelijke Kinderbakboek

Sluit venster [X]Worteltjestaart