-->

Speltbroodjes

gebak

Een recept voor 12 broodjes

Spelt is de voorvader van tarwe. Tegenwoordig worden de meeste broden van tarwe gebakken. Met het ‘oergraan’ spelt kun je ook heerlijke broodjes bakken, zoals deze. Als je alleen speltbloem gebruikt, zijn de broodjes licht van kleur. Wil je iets donkerder brood, dan kun je de helft van de bloem vervangen door speltmeel.

Benodigdheden:
Voor het deeg:
500 gram speltbloem
7 gram gedroogde gist
10 gram zout
30 gram boter, op kamertemperatuur
300 milliliter lauwwarm water
Voor bovenop:
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels maanzaad
Verder nodig:
bloem, om het werkblad mee te bestuiven

Wat moet je doen?
»» Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar. Kneed het deeg minimaal 10 minuten goed door tot een soepel brooddeeg. Dit kun je doen door het deeg op je werkblad te leggen, een paar keer uit te duwen en dubbel te vouwen. Doe het deeg in een kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

»» Leg een stuk bakpapier op de bakplaat of in een grote ovenschaal. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes, rol er op je werkblad bolletjes van en leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat (of in de ovenschaal). Laat de broodjes nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

»» Verwarm de oven voor op 220 °C.

»» Doop een kwastje in water en bestrijk hiermee voorzichtig de bolletjes deeg. Bestrooi de bolletjes met de sesam- en maanzaadjes. Bak de broodjes in 20-25
minuten goudbruin en gaar.


't Verrukkelijke Kinderbakboek

Sluit venster [X]Speltbroodjes