-->

chocoladekerstcake met kweepeerglazuur

gebak

Voor 12-14 personen

Benodigdheden:
260 g ontpitte pruimedanten
11⁄2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
250 ml kokend water
240 g krenten
180 ml rum
85 g ongezouten boter, zacht
1 theelepel vanille-extract
260 g lichtbruine basterdsuiker
11⁄2 eetlepel fijngeraspte sinaasappelschil
6 eieren
225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
35 g cacaopoeder, gezeefd
11⁄2 theelepel kaneel
1⁄2 theelepel gemalen piment
150 g pure chocolade, gesmolten

chocolade-kweepeerglazuur
300 g kant-en-klare kweepeergelei
50 g pure chocolade, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm van 23⁄4 liter in. Meng de pruimen, het natriumbicarbonaat en water in een middelgrote kom en laat 10−15 minuten staan. Pureer het mengsel met een staafmixer en zet apart.
Verwarm de krenten en rum in een kleine sauspan op hoog vuur al roerend 5–6 minuten of tot de krenten alle rum hebben opgenomen. Zet apart.
Meng de boter, vanille, suiker en sinaasappelschil in de kom van een keukenmachine in 10−12 minuten. Schraap de wanden van de kom schoon. Klop de eieren er een voor een goed door. Voeg het meel, de cacao, kaneel, het piment, de chocolade en de beide vruchtenmengsels toe. Klop tot alles is gemengd.
Schenk het beslag in de vorm en zet 1 uur in de oven of tot het gaar is (test met een prikker). Zet de vorm omgekeerd op een bakrooster en laat de cake 10−15 minuten afkoelen in de vorm.
Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.
Verwarm voor het glazuur de kweepeergelei al kloppend in een kleine sauspan op matig vuur tot hij is gesmolten. Voeg de chocolade toe en meng al kloppend. Breng aan de kook en laat al kloppend 2−3 minuten doorkoken of tot je een dikke massa
hebt. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
Zet de cake op een taartplateau of -schaal en schenk vlak voor het opdienen het glazuur erover.

Fotografie: ©Chris Court, Ben Dearnley, William Meppem, Con Poulos, Anson Smart

Fotografie: ©Chris Court, Ben Dearnley, William Meppem, Con Poulos, Anson Smart

Kerst, het kookboek

Sluit venster [X]chocoladekerstcake met kweepeerglazuur