-->

Bloemkoolbrownies met gezouten kokoskaramelsaus

gebak

Voor 16 brownies

Deze gezondere browniesvariant is zacht en stevig tegelijk, precies zoals een goede brownie moet zijn. De warme karamelsaus is een verrukkelijk extraatje.

Benodigdheden:
350 g bloemkool, in roosjes
170 g medjouldadels, pitten verwijderd
1 tl vanilleboonpasta
2 el espresso
3 el ahornsiroop
140 g speltbloem
70 g hazelnoten, gemalen, plus extra ter garnering
50 g cacaopoeder
1/2 el gemalen lijnzaad
60 g extra pure chocoladedruppels
kokosvlokken, ter garnering (naar keuze)

gezouten karamelsaus
blikje kokosmelk van 400 ml
150 g kokosbloesemsuiker
1 tl vanille-extract
1 el kokosolie
1/2 tl zeezout

vierkante bakvorm van 20 cm, ingevet en bekleed

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak eerst de karamelsaus door de kokosmelk en kokossuiker in een pan op middelhoog vuur aan de kook te brengen. Draai het vuur laag en laat de saus in circa 30 minuten zachtjes doorkoken tot je een stroperig mengsel hebt. Neem de pan van het vuur en meng het vanille-extract, de kokosolie en het zout door de saus. Schep de saus in een glazen pot of koelkastdoos en zet hem een uur in de diepvries of tot het mengsel dik is.
Zet een vergiet op een pan kokend water. Leg de bloemkoolroosjes in het vergiet en leg er een deksel op.
Stoom de roosjes 20 minuten of tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen. Doe ze in een blender en hak ze fijn met de dadels, vanillepasta, espresso en ahornsiroop.
Meng in een kom de bloem, gemalen hazelnoten, het cacaopoeder en het lijnzaad door elkaar. Spatel de chocoladedruppels door het mengsel en schep het in de beklede bakvorm. Bak het mengsel 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot het stevig aanvoelt. Haal het uit de oven en laat het in de vorm afkoelen. Snijd het gebak in vierkante blokjes en bedruppel ze met de karamelsaus. Garneer de brownies eventueel met de extra hazelnoten en kokosvlokken.


Bloemkool boost

Sluit venster [X]Bloemkoolbrownies met gezouten kokoskaramelsaus