-->

Bloemkooltortilla uit de oven

hoofdgerecht

Voor 6 personen

Deze tortilla heeft weinig koolhydraten, maar des te meer smaak en is geschikt voor zowel brunch als diner. In de koelkast bewaarde restjes vormen een heerlijk tussendoortje. Je kunt de tortilla pittiger maken door het toevoegen van Spaanse peper.

Benodigdheden:
1 middelgrote bloemkool, in roosjes
10 grote eieren
5 el olijfolie
1/2 bosje dille, alleen het loof, plus extra ter garnering
1/2 bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
150 g bloem
21/2 tl bakpoeder
1/2 tl gemalen kurkuma
11/2 el zwart sesamzaad, plus extra ter garnering
200 g fijn geraspte Parmezaanse kaas of een vegetarisch alternatief
100 g geroosterde rode paprika, in stukken (uit pot is prima)
1 grote rode ui, in parten
50 g granaatappelpitten
zout en versgemalen zwarte peper

springvorm met een doorsnee van 22 cm, de bodem bekleed met bakpapier en de zijkant goed met boter ingesmeerd

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bloemkoolroosjes in een pan, voeg een theelepel zout toe en giet er zoveel water over dat ze  onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de bloemkoolroosjes 15-20 minuten koken tot ze zacht zijn. Doe ze in een vergiet en laat ze een paar minuten uitlekken en een beetje afkoelen.
Klop de eieren en olijfolie in een kom door elkaar. Meng in een andere kom de kruiden, bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het sesamzaad en de Parmezaanse kaas door elkaar en voeg het geheel, beetje bij beetje en al kloppend, aan het eiermengsel toe. Voeg voorzichtig roerend eerst de bloemkoolroosjes en daarna de paprika toe. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper.
Giet het bloemkoolbeslag in de beklede en ingevette springvorm en schik de partjes ui erbovenop. Bak de tortilla 45 minuten midden in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gestold is.
Laat de tortilla een beetje afkoelen, haal hem uit de springvorm en strooi er granaatappelpitten, dille, koriander en zwart sesamzaad over. Serveer de tortilla.


Bloemkool boost

Sluit venster [X]Bloemkooltortilla uit de oven