-->

Geroosterde bloemkool met citroen en amandelyoghurtdressing

bijgerecht

Voor 2 personen

Dit ovengerecht kan een prima vervanger zijn voor geroosterde kip. Serveer de iets geblakerde, gare bloemkool rechtstreeks uit het bakblik en schenk er wat van de amandelsaus over. Geef er eventueel platbrood bij om de saus mee op te deppen.

Benodigdheden:
1 bloemkool, inclusief het blad
4 el olijfolie
3 teentjes knoflook, gekneusd en vermalen tot een pasta
1 tl gedroogde oregano
3 verse takjes oregano, alleen de blaadjes
1 citroen
zout en versgemalen zwarte peper

amandelsaus
100 g amandelmeel
100 g Griekse yoghurt
snuf sumakpoeder
snuf nootmuskaat
geraspte schil en versgeperst sap van 1/2 citroen

ter garnering
50 g geroosterde amandelen, grof gehakt
verse munt en oregano, alleen de blaadjes
snuf gedroogde rozenblaadjes
snuf sumakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de bloemkool in een bakblik met hoge rand of gietijzeren pan en wrijf hem in met 1 eetlepel van de olijfolie en de knoflookpasta. Strooi er de gedroogde en verse oregano en wat zout en peper over. Halveer de citroen en leg hem in het bakblik. Dek het blik af met aluminiumfolie en rooster de bloemkool circa 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven – verwijder de folie 20 minuten voor het einde van de baktijd – tot hij gaar en donker goudbruin is; geblakerde stukjes versterken de smaak nog.
Maak ondertussen de amandelsaus. Doe het amandelmeel in een pan en voeg 150 ml water en een eetlepel van de overgebleven olijfolie toe. Verwarm het mengsel circa 5 minuten op laag vuur tot de amandelen iets uitzetten (ze zijn dan gemakkelijker te vermengen). Schenk het amandelmengsel in een blender en meng het tot een gladde saus. Roer de yoghurt, sumak, nootmuskaat en de citroenschil en het -sap erdoor.
Haal de bloemkool uit de oven en bedruppel hem met overgebleven olijfolie en het sap van de gebakken citroen. Strooi de geroosterde amandelen, verse kruiden, rozenblaadjes en sumak erover en geef de  amandelsaus er apart bij.


Bloemkool boost

Sluit venster [X]Geroosterde bloemkool met citroen en amandelyoghurtdressing