-->

Appel-rozijnen-limoentulband

gebak

Bereiding: best makkelijk

Voor 12 personen

Deze tulband bak je niet met verse appels, maar met appelcider en appelmoes. Appelmoes is een goede suikervervanger, zeker als je ongezoete moes gebruikt. De smaak is redelijk neutraal en je kunt er ook brownies of een carrot cake mee bakken. De appelmoes zorgt ook voor smeuïgheid, maar toch is dit best een stevig cakeje.

Benodigdheden:
100 g blanke rozijnen
boter of bakspray, om in te vetten
250 g bloem + extra om te bestuiven
100 g volkorenmeel
1 el kaneel
1 1/2  tl bakpoeder
1 1/2  tl baksoda
1 mespunt zout
250 g ruwe rietsuiker
4 eieren
175 ml zonnebloemolie
250 ml appelcider (bijv. Apple Bandits), op kamertemperatuur
2 limoenen
175 g appelmoes
150 g poedersuiker

1 Voorbereiding
Doe de rozijnen in een kommetje met heet water en laat weken tot gebruik. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de tulbandvorm in met boter of bakspray. Bestuif met bloem en schud de overtollige bloem eruit.

2 Tulband maken
Zeef bloem, meel, kaneel, bakpoeder, baksoda en zout boven een kom. Klop in een andere kom de rietsuiker met de eieren met de handmixer lichtgeel en luchtig, tot de suikerkristallen (bijna) helemaal zijn opgelost. Schenk in een dunne straal met de mixer op de laagste stand eerst de olie en dan de appelcider bij de eieren. Laat de rozijnen uitlekken, dep droog met keukenpapier en bestuif met een beetje bloem. Rasp de groene schil van 1 limoen en pers de vrucht uit. Mix kort de appelmoes met limoenrasp en -sap en de rozijnen door het eierbeslag. Klop als laatste het bloemmengsel kort door het beslag, stop zodra alle ingrediënten gemengd zijn. Schenk het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in circa 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Als een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, is de cake gaar.

3 Glazuur
Laat de cake circa 20 minuten in de vorm afkoelen, stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen. Rasp de groene schil van de andere limoen en pers die ook uit. Meng het limoensap met de poedersuiker en voeg indien nodig nog 1 of 2 eetlepels heet water toe. Roer tot een dik, bijna taai glazuur. Schenk het glazuur over de cake en bestrooi met de limoenschil.


Heel Holland Bakt Appeltaart

Sluit venster [X]Appel-rozijnen-limoentulband