-->

Lasagne bolognese

hoofdgerecht

Voorbereiding: 1 uur, bereiding: 30 minuten, plus 5 minuten rusten

Voor 4 personen

Lasagne, een traditioneel recept uit Emilia Romagna, is inmiddels wereldwijd populair. Dit is het perfecte gerecht voor een grote groep familie of vrienden omdat het gemakkelijk van tevoren kan worden bereid en bewaard in de koelkast of diepvriezer; voor serveren hoeft het dan alleen nog maar te worden opgewarmd in de oven. Perfecte lasagne krijgt een krokant korstje. Dit krijg je door de schaal midden in de oven te zetten, afgedekt met aluminiumfolie; verwijder het folie na 15 minuten en bak de lasagne verder onafgedekt, zodat hij een lekker korstje krijgt. Voor een vegetarische versie vervang je de gehaktsaus door pesto (zie blz 116).

Benodigdheden:
3 el olijfolie
1 wortel, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
300 g rundergehakt
100 ml droge witte wijn
250 g gezeefde tomaten (passata)
25 g boter, plus extra om in te vetten
1 hoeveelheid verse eierpasta (zie blz. 48)
1 hoeveelheid bechamelsaus (zie blz. 38)
65 g versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een (braad)pan, voeg de wortel en ui toe en bak ze 5 minuten op laag vuur onder af en toe omscheppen. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Schenk de wijn erbij en laat die verdampen. Strooi er wat zout over, voeg de gezeefde tomaten toe en stoof de gehaktsaus 30 minuten. Voeg wat peper toe.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenschaal in met boter.

Rol het pastadeeg uit tot een dun deegvel. Snijd het in vierkanten van 10 cm en kook ze met enkele tegelijk een paar minuten in een pan met licht gezouten kokend water. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een vochtige theedoek.

Schik een laag lasagne op de bodem van de ingevette ovenschaal.Schep er wat gehaktsaus over, schep hierop een laagje bechamel, strooi er wat Parmezaanse kaas over en verdeel er wat vlokjes boter over. Maak meer van deze laagjes met de rest van de ingrediënten en eindig met een laagje bechamel, bestrooid met Parmezaanse kaas. Bak de lasagne 30 minuten. Laat hem 5 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.


De Zilveren Lepel – Classic

Sluit venster [X] Lasagne bolognese